Siste kommentarer
til våre nyhetssaker:

Berit
Erik Evjen Høyvik
Jon Olav
Elin
Øyvind Neeraas
Orkdal
 
Ledig
 


Amerikabrev fra Buvika

Skrevet 04.02.2011 17:01 - Kultur

I NRKs arkiv finnes et artig lydbrev som ble sendt til utflytta buviking Edvardt Aune som bosatte seg i Nord-Dakota.

 

- Mye er nytt i Buvika nå, forteller lensmann Erik Onsøyen, der substantivene fortsatt blir bøyd i dativ (artitt å hør).

 

Men kan noen datere dette lydopptaket? Og hvem er lensmannen, og hvor kommer han fra? Hvem er Edvardt Aune?

 

www.nrk.no/nett-tv/klipp/80717/

 

AL/"slektsforsker" Øivind Nilsen

 

 


Til toppen

Del denne artikkelen på Arti å hør lydklipp fra oldefaren min.


 Skrevet av: johnIvar onsøien


Onsøien nevner kornsiloen som ble ferdig "for et par år siden". Dette er kanskje en hentydning til kornsiloen som ble ferdigbygd i 1935, som forøvrig var verdens høyeste silo på den tiden. Isåfall må det bety at opptaket er fra omtrent 1937.


 Skrevet av: ustad


Kor e du Sørå,,,du må da oppdater oss,,!!! ;)


 Skrevet av: Kor e du gerd


Innslaget er tidligere sendt i NRK, i 2005 iflg. hjemmesiden der. Lydklippet det vises til har tittelen "Amerikabrev fra Buvika" og årstall 1939 i parentes. Samme opptak. Så kanskje året er riktig?


 Skrevet av: Utfløtta


Edvard Aune var født 22.sept i 1871 i Buvik. Foreldre var Antonius Wolff og Beret Eriksdatter Aunet.(datter av Erik Evensen og Marit Ingebriktsdatter som bodde på gården Aunsaasen) Edvard ble gift med Sigrid (har ikke Buvik bygdebok,men det står nok en del opplysninger der) i 1898 og emigrerte samme år til Amerika. De slo seg ned i Minot, Ward County i Nord Dakota, hvor Edvard drev som farmer. I lydbrevet nevnes ikke hans kone, men hans døtre Margaret og Bergliot. I 1914 var Edvard, hans kone og to døtre til Norge på besøk. De reiser hjem til Amerika den 23. sept 1914. I folketellingen 1930, bor Edvard Aune sammen med døtrene samt svigersønnen Benum i Sundre, Ward, North Dakota. Datteren Bergliot f 27. mai 1900, døde 31. august 1941,hun var bokholder av yrke, og ble gift med Magne Benum. Datteren Margaret f 9. mars 1902, døde 6. desember 1960, Ugift. Kona Sigrid var født 13. oktober 1869, og døde 19. september 1927. Edward døde 30. nov 1954. Alle er de gravlagt ved First Lutheran Church Cemetery i Minot, Ward County, Nord Dakota.


 Skrevet av: Rita Husby


Hei, Han var oldefaren min, og farfar til mora mi, ho Petra. Han bodde "oppi Onsøien" som vi kalte det. Artig å høre. Mvh Åse K.


 Skrevet av: Åse Karin FjøseideLegg til kommentar


Navn:
Kontaktinformasjon
Kontroll: Skriv inn tegnene Skriv inn tegnene du ser i bildet for godkjennelse.
kommentar:
 
For å unngå publisering av støtende innhold, har vi nå innført godkjenning av kommentarer.

De blir nå lest, før de blir godkjent og publisert. Vi leser igjennom jevnlig og publiserer godkjente kommentarer så fort vi kan.T2 Regnskap AS - Alt innen regnskapstjenesterTa kontakt på: