Siste kommentarer
til våre nyhetssaker:

Berit
Erik Evjen Høyvik
Jon Olav
Elin
Øyvind Neeraas
Orkdal
 
Ledig
 


Eldres dag

Skrevet 04.10.2014 23:24 - Lokale saker

Eldres dag

 

Tradisjonen tro ble ELDRES DAG arrangert i Skaun kommune 1. oktober i Børsa samfunnshus.

Det var et lett og trivelig program som ble presentert av ELDRE RÅDETS leder Anna Riaunet, som også ønsket velkommen.

Konferansier var som før Jon Lyngstad, og han gjennomførte oppgaven med humor og gode historier som bandt arrangementet godt sammen.

 

Hva som var høydepunktet skal ikke eg gi noen karakter på, men det var sang og musikk av høg kvalitet og kåseri om Grunnlovens 200 års jubileum.

Eldres dag

Idar Almås, fra Hølonda og Einar Skjærvold fra Hovin spilte og sang, begge har vært i Vegvesenet og begge har vært bussjåfører, og gjorde sine opptredener på en ypperlig måte.  Det samme med Siv Fossum, dyktig med både sang og gitar.  Alle 3 fikk publikum med seg.

 

Eldres dag

Skaun Musikkorps som også er medarrangør gjorde sin musikkopptreden med stor entusiasme og flott klang.  Godt å høre på.

 

 

Eldres dagFor meg personlig er nok Ole Magnar Morken sitt kåseri om Grunnlovsjubileet en «høydare». Nå hadde eg hørt han tidligere, men framføringen på Eldres Dag var kjempemessig. Han har en god, rolig og tydelig stemme og innholdet står til særdeles utmerket.

Nå skal eg ikke prøve å gjengi noe fra kåseriet, men for meg som «frankofil» er det godt at Ole Magnar Morken startet med både Napoleon, f i 1769 og den franske revolusjon som var 1789, før han entret Jåren og Skaun. Peter Motzfeldt var født i 1777 på Stubban i Orkdal, men da faren døde i 1783 ble den 7 år gamle Peter plassert hos sin onkel Jacob Motzfeldt på gården Mo i Skaun. Der var også hans fetter Frederik født i 1779. Både Peter og Frederik var på Riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814.  Fornøyelig å høre Ole Magnar Morken fortelle om dette.

 

Ole Magnar Morken avsluttet sitt kåseri med å deklamere et dikt av Jens Bjørneboe:

 
 

 

 

 

 

 

 

 

Antallet eldre i verden kommer til å øke jevnt i årene framover. Derfor holdt FN allerede i 1982 en konferanse om utfordringene og mulighetene knyttet til denne utviklingen. Etter denne konferansen ble det vedtatt at man skulle markere et engasjement for de eldre en fast dag i året, den 1. oktober. Siden 1990 har dagen blitt markert på ulike måter i kommuner og byer både i Norge og ellers i verden.

Eldres dag er en internasjonal markering. Tusenårsmåla er FNs navn på kampen mot fattigdom, der FNs medlemsland har gått sammen om 8 konkrete mål som skal bli oppnådd innen 2015, der hovedmålet er å halvere fattigdommen i verden fra 1990-2015.

  • I 2000 var det 600 millioner mennesker over 60 år, i 2025 vil det være 1,2 milliarder og 2 milliarder i 2050.
  • I dag bor ca. to tredjedeler av alle eldre i utviklingsland, i 2025 vil det være 75 %
  • I den industrialiserte verden, er det de over 80+ som er den befolkningsgruppa som øker fortest.
  • Kvinner blir eldre enn menn over heile verda.

FN markerte sitt engasjement for eldre for første gong i 1982. 

 

Eldres Dag i Skaun hadde veldig bra servering og mange fine gevinster fra loddsalget. Et flott arrangement og all ære til Anna Riaunet og Skaun Eldreråd og Skaun Musikkorps. PS. Vi savna seniordansen, hvor var seniordanserne?

 
 

Eldres dag

Eldres dag

Eldres dag

 

 

Eivind Stende

 

 


Til toppen

Del denne artikkelen på 
Legg til kommentar


Navn:
Kontaktinformasjon
Kontroll: Skriv inn tegnene Skriv inn tegnene du ser i bildet for godkjennelse.
kommentar:
 
For å unngå publisering av støtende innhold, har vi nå innført godkjenning av kommentarer.

De blir nå lest, før de blir godkjent og publisert. Vi leser igjennom jevnlig og publiserer godkjente kommentarer så fort vi kan.T2 Regnskap AS - Alt innen regnskapstjenesterTa kontakt på: