Siste kommentarer
til våre nyhetssaker:

Berit
Erik Evjen Høyvik
Jon Olav
Elin
Øyvind Neeraas
Orkdal
 
Ledig
 


Minneord Birger Klokkerhaug

Skrevet 01.03.2015 20:22 - Lokale saker

Birger Klokkerhaug
Foto: Eivind Stende

 

Æresmedlem i Arbeiderpartiet Birger Klokkerhaug er gått bort 97 år gammel.

 

Birger Klokkerhaug født 29.6.1917 i Verdal.

 

Han bodde i Verdal de 10 første årene av sitt liv og gikk de første 3 årene på Stiklestad skole der.

 

Han flyttet så til Orkanger - Gjølme og gikk på Rove skole, som ligger mellom Hukkelåsen og Skjenalddalen.

 

Birger kom tidlig ut i arbeidslivet og arbeidet på gårder m a i Lensvik. Der ble han konfirmert. Noe mer skolegang ble det ikke.

 

Han arbeidet 2 år på Richter sagbruk på Orkanger.

 

Fra 1938 til 1945 var Birger Klokkerhaug gårdsbestyrer på Svinsås i Meldal kommune.

 

Etter freden i 1945 ble Birger Klokkerhaug politikonstabel i Trondheim og fengselsbetjent ved Trondheim kretsfengsel. Birger begynte på befalsskolen høsten 1946 og kom som sersjant til Tysklandsbrigaden to ganger, først i Göttingen 481 og så i Itzehoe 491 som fenrik.

 

Det ble sendte et brev fra Norge adressert slik: Sersjant Birger Klokkerhaug, Tysklandsbrigaden. Det kom fram til Birger Klokkerhaug.

 

Etter Tyskland ble det instruktør på befalskolen i Nord-Norge BSIN Harstad, Ila leir i 5 år. Så var det Brigaden i Nord-Norge på Skjold, Maukstadmoen til jul 1957. Deretter var han 1 år i Oslo på Hærens administrative skole. Høsten 1957 kom han til DK-Trøndelag og var der til han ble pensjonist i 1977.

 

Mens han var i det militæret var Birger aktiv i fagforeningene både i Nord-Norge og i Trondheim, Trondheim Omegn befalsforening, det samme som Offisersforbundet i dag.

 

Birger Klokkerhaug kom til Buvika i 1966.

 

I 1967 ble han formann / leder både for Buvik Arbeiderlag og Skaun Arbeiderparti. Han var formann i Skaun Arbeiderparti i 18 år til 1985.

 

Ved valget i 1972 ledet han Arbeiderpartiet til en stor seier og for første gang etter kommunesammenslåingen i 1964/65 fikk Skaun en Arbeiderparti ordfører, Bjarne Saltnes. Birger satt også i kommunestyre fra 1972 til 1975.

 

Mens han var leder / formann i Skaun Arbeiderparti hadde Birger mange høvdinger på talerskolen 1. mai; Reiulf Steen, Åse Kleveland, Jørgen Kosmo, Albert Uglem og ikke minst Einar Gerhardsen. Aldri har det vært så mange tilstede på et 1. mai arrangement i Buvika og Skaun.

 

Birgers motto var bl a: ”Jeg er ikke leder for Buvik Arbeiderlag, men for Skaun Arbeiderparti, både for Skaun, Børsa, Viggja og Buvika.”

 

Etter at Birger sluttet som formann i Skaun Arbeiderparti var han med i Eldrerådet i kommunen i 8 år. Han har i en årrekke vært med i pensjonistforeningen i Buvika og han var med på å i vareta pensjonistenes eget hus, Tangen.

 

 I 2002 var Birger med på å arrangere treff for alle pensjonistforeningene i Trøndelag, 940 deltakere fikk frokost, middag og ettermiddagskaffe i Skaunhallen

 

Etter at Birger ble pensjonist ble han hentet for å drive biblioteket på Brundalen videregående skole. Fra 1981 til 1983 var han ved Statsarkivet og i 1984 til 1986 var han ved Trondheim Hospital som arkivar.

 

På det siste årsmøte i Skaun Arbeiderparti som Birger ledet i 1985 var det over 200 til middag.

 

Birger fortsatte å være aktiv. Han var den som mange 17. maier la ned krans på minnestein over to engelske flygere som ble skutt ned over Buvika under siste krig.

Han deltok i mange år på alle arrangementene til Arbeiderpartiet og var fast deltaker 1. mai. Han var aktiv i pensjonistforeningen.

Vi intervjua Birger Klokkerhaug i 2010, da vi i Skaun Arbeiderparti ønsket at Birger skulle bli utnevnt til æresmedlem i Arbeiderpartiet.

Vi spurte: Hvorfor ble du med i Arbeiderpartiet, hvorfor er du sosialdemokrat?

Jeg er sosialdemokrat fordi jeg tror på rettferdighet og solidaritet, svarte Birger Klokkerhaug

 
I Arbeiderpartiets vedtekter går følgende fram om Æresmedlemskap;

Partimedlemmer som har gjort en helt ekstraordinær innsats i partiarbeidet kan utnevnes til æresmedlemmer.

 
 

Gleden var stor da Birger Klokkerhaug under det årlige 1.maiarrangementet på Tangen i Buvika i 2010 ble utnevnt til æresmedlem i det partiet han var tro mot i årtier.

 - Min første befatning med Det Norske Arbeiderparti var i 1936, sa Birger som sprek nittitreåringen i sin takketale.

 

Fra oss i Skaun Arbeiderparti var det ingen tvil om at Birger Klokkerhaug fortjente denne hederen å bli æresmedlem.

 

Birger Klokkerhaug var en samlende skikkelse for Skaun Arbeiderparti, som nevnt tidligere - Da Birger var leder for lokallaget, presiserte han at han var leder både for skauningene, børsværingene, Viggjabyggen og buvikingene.

Det er noe vi alle kan legge oss på minnet også i dag!

 

 Det var alltid lett å komme i kontakt med Birger. Alltid en positiv kommentar

-       på møtene, ved Bautaen 17. mai, på Tangen, på Buvik Kafé, fra verandaen i Brekka eller de siste årene på Rossvollheimen.

 

-       Utfordringa var hørselen, men han hadde bra syn og var kvikk i replikken.

 

Takk for den vegen du viste oss

 

Birger ble gift med Erna Tung i 1952, Erna kom fra Stadsbygd på Fosen. Erna døde i 2004 etter 52 års ekteskap. De har 3 sønner og mange barnebarn og oldebarn.

 

Takk for innsatsen gjennom 65 år for solidaritet og rettferdighet.

 
 

Solidarisk hilsen fra Arbeiderpartiet, Skaun og Buvik.

 

 ----------------------------------------------------

 

Les også Nabonytt sitt intervju med Birger Klokkerhaug fra 9. april 2010:

Birger Klokkkerhaug


- Husker det som om det var i går


 


Til toppen

Del denne artikkelen på 
Legg til kommentar


Navn:
Kontaktinformasjon
Kontroll: Skriv inn tegnene Skriv inn tegnene du ser i bildet for godkjennelse.
kommentar:
 
For å unngå publisering av støtende innhold, har vi nå innført godkjenning av kommentarer.

De blir nå lest, før de blir godkjent og publisert. Vi leser igjennom jevnlig og publiserer godkjente kommentarer så fort vi kan.T2 Regnskap AS - Alt innen regnskapstjenesterTa kontakt på: